- Er staan in Nederland minder winkels leeg dan verwacht, blijkt uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en retailspecialist Locatus.
- Begin dit jaar stond 12 procent van de winkels in de Nederlandse binnensteden leeg, terwijl 19 procent werd verwacht.
- Er waren minder faillissementen door steunpakketten van de overheid in de coronapandemie.
- Lees ook: Beeld van de winkelstraat verandert: bezorgrestaurants nemen plek in van opgedoekte cafés en eetgelegenheden
Begin dit jaar stond 12 procent van de winkels in Nederlandse binnensteden leeg, wat veel minder is dan verwacht, blijkt uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van gegevens van retailspecialist Locatus.
Eind 2020 schatte het planbureau dat de winkelleegstand door de pandemie zou toenemen van 13,2 procent in oktober 2020 naar 19 procent begin 2022. Deze stijging blijft dus vooralsnog uit, de leegstand is zelfs iets gedaald.
Volgens het PBL is de belangrijkste verklaring hiervoor het lang aanhouden van de economische steunpakketten op nationaal niveau door het kabinet. Dit zorgde ervoor dat winkeliers in de binnensteden de huur en lonen van werknemers konden doorbetalen.
Hierdoor traden er minder faillissementen op dan verwacht. Daarnaast zijn er minder winkels in de binnensteden die leeg kunnen staan. Het aantal horecazaken in binnensteden neemt toe en er komen steeds meer woningen in plaats van winkels.
De leegstand van winkels is bijna overal gedaald, aldus het planbureau. In Amsterdam, waar de grootste relatieve stijging werd verwacht, nam de leegstand met 1 procent licht af.
Forsere dalingen zag het PBL in Breda en Veenendaal (-14 procent en -13 procent). Ook in de binnensteden van Den Bosch, Ede en Eindhoven zakte de leegstand met ruim 10 procent. Alleen de binnensteden van Zaandam, Apeldoorn en Delft zagen hun winkelleegstand stijgen met meer dan 1 procent.